WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mirek_p11
    Temperaturka 30-36 stopni
    ja miałem podobnie z tym, że w pierwszy dzień miałem +38 C ... o godz. 17-18 w cieniu ... a to już lekka przesada :wink: Za to pozostałe dni gorąco ponad + 30 ale już znośniej.

Cena ropy na OMV gdzie tankowałem to 1,04 / 1,08 euro czyli +- 4,5/4,6 zł za 1L :P , cena benzyny 95' - 1,107 euro
    Na autostradzie cena ropy +- 1,40 euro ... we Włoszech na autostradzie cena benzyny od +- 1,70 aż prawie po 2 euro :shock: Cena benzyny we Włoszech na miejscowych stacjach po +- 1,35/1,40 euro diesel po +- 1,30. W Czechach kumpel tankował benzynę i zapłacił sporo więcej niż na OMV w Austrii ...

Stacje OMV i aktualne ceny --- > http://www.omv.at/portal/01/at/omv_a...kstellenfinder
    Niekiedy na BP czy Shellu było ciut taniej niż na OMV ale trzeba wiedzieć gdzie kupować :wink: (na pewno nie na autostradzie)... warto zjechać na odpoczynek do miasteczka i tam zatankować.

[ Dodano: Pon 11 Lip, 16 09:30 ]
    Zamieszczone przez crom.de
    za co Włosi tyle kasiory sobie liczą na tych autostradach
    hmmm ja płaciłem 14/15 euro za 200 km autostrady ... czyli +- 70 zł więc chyba tragedii nie ma. Opłata za autostradę w kierunku Brenner faktycznie jest "dla naiwnych Niemców" ... lekka przesada no ale mając do wyboru autostradę lub jazdę po górach to ja wolę autostradę (choć znajomi wracali z Gardy omijając autostradę i byli zadowoleni).

[ Dodano: Pon 11 Lip, 16 09:35 ]
    Zamieszczone przez AdamB
    Wolę Chorwację od okolic Rimini
    AdamB ja wybieram się w sierpniu ( a w zasadzie żona się wybiera...ja "tylko robię za kierowcę") w "północne" okolice - rejon Comacchio - Camping Vigna Sul Mar 20-30.08 - ktoś był :roll: Zastanawiam się nad zmianą campingu na CRO lub Gardę ale chyba będzie ciężko ...

O pobycie w campingu Europa Cavallino jeszcze napiszę i wstawię foto :wink:

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez crom.de
    W Pizie i Neapolu było pełno takich murzynów. Podrobione Rolexy (gadali po niemiecku "dobra podobienie, dobra cena" :lol: ), torebki Prady, parasolki, koraliki, selfie stick, husty. Na szczęście nie byli mocno nachalni wystarczyło z reguły raz powiedzieć nie.
    To fakt, wystarczy proste nie.

Zostaw komentarz:

• crom.de
    odpowiedział(a)
    Urlop nad zachodnim śródziemnym też już niestety za mną 1400 km samochodem i ponad 3000 na statku. Było pięknie, pogoda non stop dopisywała. Jedyne czego chyba nigdy nie pojmę, to za co Włosi tyle kasiory sobie liczą na tych autostradach :roll: powrót niestety w korkach w okolicy Gardy tak A4 jak i A22. Później zrezygnowałem z Brenneru i udałem się bokiem w kierunku Grossglocknera i obyło się bez problemów Strasznie nużące i niebezpieczne są te kilometrowe etapy od linijki np. Brescia - Cremona gdzie nawet choć trochę nie trzeba ruszać kierownicą. To jest może dobre pod aktywny tempomat, ale nie gdy świta po nocnej jeździe ;P Info dla potomnych: OMV na Brennersee tuż przed granicą jest z automatem 24h. Automat jest jeden, ale można na nim wybrać każdą pompę na stacji Później zapodam parę fotek :wink:

Zamieszczone przez marlej108
    czy w Rimini dalej po plazy laza dziwadla (np. z Pakistanu...) i namolnie usiluja sprzedac jakas tandete w stylu koralikow?
    W Pizie i Neapolu było pełno takich murzynów. Podrobione Rolexy (gadali po niemiecku "dobra podobienie, dobra cena" :lol: ), torebki Prady, parasolki, koraliki, selfie stick, husty. Na szczęście nie byli mocno nachalni wystarczyło z reguły raz powiedzieć nie.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    marlej108, byłem parę km za Rimini (ciąg dalszy tego kurortu) i nie widzialem "tego" typu handlu.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez AdamB
    Ja wróciłem we wtorek. Powiem tak. Wolę Chorwację od okolic Rimini
    Adam, czy w Rimini dalej po plazy laza dziwadla (np. z Pakistanu...) i namolnie usiluja sprzedac jakas tandete w stylu koralikow?

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    Gdyby ktoś w przyszłości wybierał się do Gardalandi lub innego parku rozrywki to polecam zakupić kupony 2 za 1 np http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6317364394
    W zeszłym roku kupiłem podobny i działa

Zostaw komentarz:

• MarcinK.
    odpowiedział(a)
    Dziękuję.
    P.S.
    Trasa to w tej chwili spora loteria, remontów/zwężek jest dużo. ..

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    MarcinK., Miłego wypoczynku

Zostaw komentarz:

• MarcinK.
    odpowiedział(a)
    Jechałem zgodnie z tym co wklejalem poprzednio, po analizie cały czas autostrada.
    Wyjechałem o 00.30 a na miejscu byłem 13.30, w moim przypadku obyło się bez żadnych korków ( jazda w nocy i nad ranem ). Cała trasa to 1195km, średnia prędkość 102km/h przy spalaniu 5,5l/100km. Jesteśmy w Campeggio Delle Rose w Moniga.

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    MarcinK., jaki camp? Bella Italia? Jaka trasą jechałeś?

Zostaw komentarz:

• MarcinK.
    odpowiedział(a)
    Chyba zostałem wywołany do tablicy. ...
    Drugi dzień nad Garda - podumowujac jednym słowem jest..."super"

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Ja wróciłem we wtorek. Powiem tak. Wolę Chorwację od okolic Rimini

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    My też już w domu i jedna fotka na autostradzie w DE Zobaczymy czy przyjdzie :roll:

Zostaw komentarz:

• looker
    odpowiedział(a)
    Pisałem do MarcinK. :wink:

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Właśnie wróciłem :terefere

Zostaw komentarz:

• looker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez MarcinK.
    PAOLO ESCO, Wielkie Dzięki! Myślę, że skorzystam z Twoich rad
    W moim przypadku wyjazd: 08/07 a powrót: 19/07 - to nasz pierwszy raz we Włoszech
    Spakowany ? :-) I na czym stanęło z trasą ?

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    dzięki sama nazwa mówi jakiejś grocie na pewno pozwiedzam, we wtorek jadę do Rzymu na trasie jest 10 km tunel

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    okioko polecam sąsiedzkie Gtottamare

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    Witam ja też dotarłem wczoraj do San benedetto del tronto ,pogoda zajebista . Niestety zgodnie z prognozą PAOLO ESCO postaliśmy około 1 godzine w korku w okolicach Bolonii, autostrada zakorkowana w dwie strony MASAKRA , dlatego polecam jazdę na połodnie (lub z południa na północ) trasą od Wenecji do Rimini bezpośrednio nad morzem trasa SS309 darmową ,bez korków i mniej kilometrów, w zaszłym roku jechałem nią do Riccione było bez problemu jedzie się nieco wolniej ale i tak było szybciej . Co do ropy to zapomniałem zatankować w Austrii a we Włoszech na autostradzie ropa 1,523 euro :shock: to zjechałem w Udine i zatankowałem za 1.229 euro ,przy okazji można pozwiedzać bardzo urokliwe miasto .

Myśle że dam rade razem 1340 km podobną trasę już robiłem do Pietra Ligure
    Wyjazd 18-00 z Cieszyna +- 8 godz. jazdy , postój Vilach 3/4 godz snu na parkingu , 5-00 wyjazd ,13 00 San Benedetto del Tronto .
    tak przewidywałem a było tak: dystans w rzeczywistości ponad 1400 km
    Wyjazd 20:00 Cieszyn , 3-30 okolice Klagenfurtu sen na parkingu kalimata i koc( śpię tylko na leżąco , w aucie nie nie potrafię spać ) . 5-10 wyjazd , około 10-30 Bolonia Korki zmęczenie przyszło w pełnym upale musiałem zjechać do Rimini 12-00 centum chandlowe Conad podziemny parking spanie do 14-30 (żona z córką szoping) 14-30 wyjazd 16-30 San Benedetto . Gdyby nie red bull to to nie dał bym rady nie jestem fanem tych napoi ale w trasie niezbędne

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    dudek_t, crom.de, szerokości - ja we wtorek do MNE

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Dołączam do Was w poniedziałek

Zostaw komentarz:

• crom.de
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mirek_p11
    1.50 EUR.
    :shock: dzięki za cynk, koniecznie muszę nakarmić Basie w Austrii!

Ja ruszam dziś w nocy, jutro między 7-12 zablokowana jest Brenner Autobahn z powodu rozbrajania bomby. Mam nadzieje, że w nocy się przeslizgne

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    mirek_p11, udanego odpoczynku

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    ruwado, chodzi jak złoto. Średnie spalanie 7l/100 km. Średnio ok. 150 km/h na autostradach, 4 osoby i Leoś zapakowany po dach

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    mirek_p11, my we wtorek ruszamy do MNE. Jak maszyna?

Zostaw komentarz:

Pracuję...